Impuls Ciutadà per a la regeneració del sòl: Fonament de l'acció col·lectiva i la sostenibilitat
DIVALObjectiu: L’objectiu fonamental de l’estratègia GO!
#DiputacióValència és el de treballar en el marc d’un
veritable projecte d’innovació social i
democràtica. Un projecte que té com a fi
primera i última l’apoderament de la
ciutadania perquè aconseguisca el poder real de
conéixer, controlar i influir permanentment en les
qüestions públiques que l’afecten i interessen.
Duració: Juny, Juliol, Agost, Setembre fins a l’1 d’Octubre.
Data d’inici: 1 Juliol.
Data de finalització: 1 d’Octubre.
Localització: Albal, Alfafar i Catarroja.
Descripció del serveis o activitats que es realitzen.
Xarrades a Alfafar i Catarroja.
Des de l’associació Del Camp a la *Taula, com a part de la primera activitat del projecte “Impuls ciutadà per a la regeneració del sòl”, hem dut a terme la ponència titulada “Regeneració del sòl a través del compost: Cap a una gestió sostenible de les restes orgàniques” en el municipi d’Alfafar i en el municipi de Catarroja, dos ponències per municipi. La primera ronda de ponències es va realitzar al juliol i la segona ronda al setembre.
Les ponències estan dissenyades per a emfatitzar la gestió eficient dels residus orgànics i el seu crucial paper en la conservació del medi ambient, estes sessions educatives estan concebudes no sols per a informar i conscienciar a la comunitat sobre les pràctiques sostenibles, sinó també per a empoderar als individus amb coneixements i ferramentes pràctiques que faciliten la seua participació activa en la preservació ambiental.
Durant la ponència, abordem la relació directa entre la gestió de les nostres restes orgàniques, el model d’explotació de sòls i producció d’aliments, i la salut de les persones que consumim estos aliments. Analitzem com estos tres aspectes estan intrínsecament relacionats i afecten de manera significativa la nostra vida quotidiana i el medi ambient.
Jornades de portes obertes.
Com a part de la segona activitat dins del marc educatiu del nostre projecte “Impuls Ciutadà per a la regeneració del sòl”, hem dut a terme una jornada de portes obertes convidat a tota la comunitat de veïns i veïnes d’Alfafar i Catarroja, incloent-hi famílies, associacions i públic en general a visitar el nostre hort orgànic “La Chandra” i centre de compostatge comunitari Tabacalera situat en el municipi d’Albal.
Per a facilitar la participació en les jornades de portes obertes, estes van ser presentades en les xarrades realitzades prèviament i animem als i les assistents a sumar-se a les jornades. També hem coordinat i col·laborat amb els ajuntaments d’Alfafar i Catarroja perquè es realitzarà una difusió de l’esdeveniment el més àmplia possible i facilitar l’assistència a l’esdeveniment. Les invitacions es van enviar a través de de les xarxes socials, canal de Telegram, publitramesa i cartelleria en llocs estratègics dels municipis.
Estes visites van permetre als i les participants veure en acció la gestió eficient dels residus orgànics, tant de les restes de les llars com dels que arriben dels grans generadors com són els menjadors escolars, i comprendre la importància del compostatge i, altres processos d’ús de les restes orgàniques com són el vermicompostaje, la producció de biogàs a través d’un biodigestor, el seu ús per a l’alimentació d’animals o la producció de bioinsumos utilitzats en l’agricultura orgànica.
Durant les jornades de portes obertes, en l’hort orgànic “La Chandra” es va realitzar una visita guiada, que va tindre una duració aproximada de tres hores, els i les assistents van recórrer els cinc diferents “estómacs” de l’hort “La Chandra”. Estos “estómacs” són sistemes en els quals es gestionen diàriament les restes orgàniques arreplegades en els centres educatius, transformant-los en valuosos recursos per al sòl. Estos recursos no sols retornen i milloren la salut dels nostres sòls i cultius, sinó que també contribuïxen a la generació d’energies renovables, entre altres beneficis.
Els i les participants van tindre l’oportunitat de conéixer de primera mà què succeïx amb les restes orgàniques una vegada arreplegats, quin és el seu recorregut, com es transformen i gestionen a través d’estos sistemes, i quina és la seua posterior aplicació tant en l’entorn agrari com en l’urbà, en llars, jardins, etc.
Regeneració d’un espai enjardinat municipal a Alfafar i Catarroja.
Esta és l’última activitat del projecte proposada en els municipis d’Alfafar i Catarroja. Esta activitat s’ha dissenyat com una jornada educativa i participativa per a involucrar a la comunitat en el procés de regeneració del sòl. En l’espai enjardinat municipal seleccionat s’ha realitzat una acció demostrativa de l’aplicació del compost, triturat de poda i microorganismes líquids que ajuden a la regeneració del sòl.
La degradació dels sòls urbans no sols repercutix en el medi ambient, sinó que també té un impacte directe en la salut i el benestar de les persones.
La regeneració de sòls urbans no sols facilitarà la restauració d’ecosistemes locals, sinó que també impulsarà la cohesió social i l’apoderament comunitari. La inclusió de la ciutadania en el procés de regeneració fomenta un sentit de pertinença i responsabilitat cap als espais comuns. A més, la implementació d’estes accions ajuden a la reducció de l’efecte d’illes de calor, esmorteint l’efecte de les altes temperatures.
Tot el procés ha sigut documentat i accessible per a la comunitat a través d’un codi QR inclòs en una placa situada en el lloc de l’acció. Este codi enllaça a contingut informatiu que detalla el procés i el context del projecte, permetent a veïns i veïnes aprofundir en la seua comprensió i significat.
Compliment d’objectius generals i específics.
Des d’una perspectiva global, el progrés aconseguit en el compliment dels objectius plantejats ha sigut notable, encara que modest. A través d’este projecte, hem aconseguit fer passos inicials cap a la transformació d’esta realitat. De Camp a la Taula ha donat a conéixer el seu treball a Alfafar i Catarroja i des del desenrotllament de les activitats els participants s’han apuntat a la llista de comunicació i difusió de l’associació per a estar informats de les nostres futures activitats.
Un dels objectius del projecte era establir un model de participació col·lectiva utilitzant el projecte com a catalitzador per a involucrar a la comunitat en iniciatives ambientals, creant un precedent per a l’acció col·lectiva i la col·laboració futura. En este sentit, hem començat a avançar. Esta iniciativa representa a penes el començament, un modest però ferm primer pas d’un projecte que s’ha desplegat al llarg de quatre mesos.
Com a segon objectiu concretem fomentar la conscienciació i valoració sobre la gestió de residus: Educar a la població sobre la importància de la separació adequada de les restes orgàniques, la seua gestió i ús transformat en compost com a ferramenta per a la regeneració de sòls així com el seu impacte en la sostenibilitat i el clima.
Per a això, hem desenrotllat i executat les activitats descrites en el projecte; les 2 xarrades en el municipi d’Alfafar i 2 xarrades en el municipi de Catarroja, la jornada de portes obertes en l’hort La Chandra i el centre de compostatge comunitari Tabaquera a Albal i per a finalitzar la regeneració d’un espai municipal mitjançant la demostració d’aplicació de compost i altres inputs a Alfafar i Catarroja.
Per a involucrar la comunitat Del Camp a la Taula ha col·laborat amb l’Ajuntament d’Alfafar i de Catarroja, coordinant i compartint la difusió de les activitats anteriorment citades. També hem comptat amb la col·laboració i participació de l’Associació Dones en marxa i la plataforma ciutadana Font Baixa d’Alfafar.
L’objectiu específic de les xarrades en este projecte ha sigut el d’Informar i conscienciar als participants sobre les millors pràctiques de gestió de residus orgànics, incloent-hi la separació, el compostatge domèstic i comunitari, amb la finalitat de fomentar l’adopció d’hàbits sostenibles i reduir la petjada ambiental de la comunitat.
Este objectiu s’ha aconseguit a través de la Xarrada “Gestió sostenible dels residus orgànics i el seu impacte en el medi ambient” on s’ha tractat la relació directa que existix entre la gestió que realitzem de les nostres restes orgàniques, el nostre model d’explotació de sòls i producció d’aliments, i la salut de les persones que consumim estos aliments. Analitzem de quina manera estos tres grans focus es troben intrínsecament relacionats.
Galeria d’imatges del projecte.
Espais:
- Ajuntament d’Alfafar.
- Ajuntament de Catarroja.
- Universitat La Florida.
- Tabacalera – Albal (Centre de compostatje comunitari)
- La Chandra – Albal (Espai d’Educació agroambiental)
Organitzadors:
Amb la col·laboració de:
Cap dubte? Vols més informació?
A través d’aquest formulari pots preguntar-nos el que vulgues. Amb total llibertat! No hi ha pregunta errònia!
També pots consultar-nos a través de Whatsapp fent ‘click’ a la icona que hi ha baix a l’esquerra.