Sigues part d’una comunitat resilient

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Publicat el 20 jul., 2022

l

Salvador Pérez

Creiem en els projectes que construeixen Comunitat, que són propietat d’esta i en les quals els seus integrants se senten part. Del Camp a la Taula obri les seues portes per al desenvolupament de propostes alineades amb el seu propòsit de crear una xarxa de relacions viva i creativa centrada en millorar la vida, a millorar la resiliència col·lectiva.

Comunitat, un terme bell que transmet la idea de cooperació, d’unitat, de suport mutu. Un terme, per desgràcia, en desús. O potser en mal ús o amb un ús incomplet. Ens sentim part d’una comunitat com a ciutadanes o ciutadans d’un país, d’una Comunitat Autònoma, d’una empresa o, arribant a espais més pròxims, la comunitat de veïns i veïnes dels qui vivim en pisos.

Les comunitats són una cosa positiva, transformador i resilient, però en els contextos detallats en el paràgraf anterior veiem un punt comú: la delegació de responsabilitats en tercers, siguen governs estatals, regionals o locals, consells d’administració o, si és el cas, administradors de finques. Els i les components d’estes comunitats simplement aportem recursos en forma d’impostos, força de treball o pagaments per serveis. A partir d’aqueix moment ens despreocupem dels treballs que han de dur-se a terme perquè l’objectiu comú que ha donat lloc a aqueixa comunitat es desenvolupe. Podem estar d’acord o no en la manera d’aconseguir aqueix objectiu, arribar a divergir de l’objectiu mateix, podem protestar o no en com es fa, però, això sí, no ens passa pel cap la idea d’arromangar-nos i fer.

Per sort això no és així de manera general, encara que sí majoritari. No és l’únic punt de trobada que tenim amb el concepte i la realitat d’una Comunitat, amb majúscules. Hi ha persones que comparteixen una visió entorn d’assumptes específics com són el canvi climàtic, la justícia, el medi ambient o qualsevol altre aspecte que creuen que no rep una atenció adequada. Per això es creen i dinamitzen col·lectius que fan i es corresponsabilitzen de canviar les coses. D’una manera o un altre, més o menys encertats, però això sí, fent.

I és entorn d’aqueix fer que es construeix el vincle comú necessari per a construir una Comunitat, per a fer aqueix xicotet pas que ens uneix entorn d’un propòsit major.

El propòsit últim de Del Camp a la Taula no és un altre que la construcció d’una xarxa de relacions que configure una Comunitat viva, creativa i que millore la qualitat de vida en el nostre entorn.

Un propòsit clar sobre el qual portem dos anys construint propostes transformadores com Albal Circular; un projecte de compostatge col·lectiu que uneix a les persones entorn del residu i la seua transformació en recurs. Un projecte que gestiona ja més de 4.000 kg de residus orgànics mensuals i produeix entorn de 2.500 kg de compost de primera qualitat, amb la qual ja estem produint aliments, regenerant sòl i, en el seu desenvolupament, creant relacions entre persones. Una realitat creada per nosaltres i que volem compartir amb altres municipis que compartisquen esta mirada corresponsable, regeneradora i sanadora.

Un altre exemple d’este propòsit és l’Educació Ambiental que s’imparteix des de l’associació, que naix des de l’experiència real d’allò que vivim i construïm, del coneixement que la mateixa naturalesa ens retorna. En esta línia trobem la proposta de taller sobre el cicle de la matèria orgànica que oferim utilitzant allò que hem aprés amb el compostatge col·lectiu, amb les estratègies de reactivació d’este cicle que hem impulsat des de l’any 2020.

Una altra de les nostres propostes es basa a sentir la naturalesa. Un recorregut en un Centre d’Interpretació de la Naturalesa disponible a Albal, el Bosc Mediterrani, que ens fa transitar amb els diferents sentits amb els quals estem acostumades a percebre (gust, olfacte, oïda, tacte i vista) fins a portar-nos a una connexió més profunda i real que ens obri la porta a una altra manera de comprensió de la vida.

Creiem en la necessitat d’esta Comunitat, d’esta manera de comprensió de la vida més amable i justa tant amb el planeta com amb nosaltres mateixes. Una Comunitat que ha de transcendir el nostre temps de vida personal. És per això que treballem per acostar este coneixement i esta manera de mirar el món a les futures generacions. Per a això, a través dels centres escolars oferim formació a professores i professors en el camp del compostatge, la regeneració del sòl i la producció orgànica d’aliments. Formem agents multiplicadors, capaços de transformar aqueixa formació que reben en continguts i enfocaments adequats per als i les seues alumnes. Elles i ells, les i els professors, són peça clau en la connexió del món amb les generacions futures.

És molt gratificant i dona sentit a allò que fem veure com els professors i professores que han participat en les primeres edicions d’estos cursos mantenen un diàleg a través del grup creat en Telegram on van més enllà de plantejar i contestar dubtes. Entre docents de diferents centres educatius apareixen diàlegs, reflexions, interessos, noves visions i maneres d’entendre les relacions amb el seu alumnat. Així aprenem juntes a millorar i donar sentit a les relacions entre persones que compartim un propòsit comú i que hem trobat en esta formació un vincle inicial, feble encara, però que treballarem per reforçar i continuar construint Comunitat. D’això es tracta.

Totes estes propostes estan ja damunt de la taula, desenvolupades gràcies tant a la participació professional d’algunes integrants de la Comunitat, com a l’aportació de treball voluntari per part de membres de la mateixa que comparteixen objectius comuns, que asseguen aqueix vincle real que ens uneix a totes les que formem part.

Una Comunitat autogestionada, horitzontal en la qual aportes, participes, aprens i comparteixes. Una comunitat que construeix resiliència i a la qual et volem convidar a formar part. Acosta’t a conéixer-nos, descobreix què ens mou i, si això ressona en tu, comença com a voluntària o voluntari, hi ha un munt de coses per fer i, des d’ací, decideix el teu grau d’implicació.

Una Comunitat que posa a la disposició del col·legi de les teues filles i els teus fills, dels col·lectius en els quals participes, o del teu propi municipi una sèrie de propostes transformadores construïdes des del cor, amb professionalitat i sempre des del fer. Contacta amb nosaltres en educacionagroambiental@delcampalataula.org i informa’t amb detall.

Si necessites alguna cosa més i vols dedicar unes hores per a transformar i ser part en la construcció d’un futur desconegut, emergent, escriu-nos a voluntariado@delcampalataula.org. Sabem on volem arribar, i encara que desconeixem el camí, tenim molt clar com és el següent pas.


Apunta’t al voluntariat ací!

    Altres entrades

    El sòl i l’agricultura

    El sòl i l’agricultura

    Resulta quasi impossible no adonar-se del maltractament que contínuament pateix el sòl. Podem estendre'ns a tots aquells sòls que pateixen de la nostra incapacitat de reconéixer-ho, no sols com a patrimoni paisatgístic, agrícola o que haja d'ostentar qualsevol altre...

    Llegir més...
    Oda a les males herbes

    Oda a les males herbes

    I si ens parem un moment sobre nosaltres mateixos? I si observem amb major deteniment el que ens envolta? Tractant de no deixar-nos portar, en la mesura que siga possible, pels pensaments que segreguen, separen i trien sense massa consciència, i que trien allò que...

    Llegir més...
    Obrir xat
    Cap dubte? / ¿Alguna pregunta?
    Hola! Podem ajudar-te? / ¡Hola! ¿Podemos ayudarte?