Disseny d’Estratègia Agroecològica Participativa d’Albal (DEAPA)
Albal Participa
Gràcies al suport de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica hem pogut dut a terme el projecte batejat com ‘Albal Participa’. Es tracta d’un projecte que pretén, conjuntament amb la participació de la ciutadania d’Albal, dissenyar passos a seguir cap a un futur més sostenible des de l’associacionisme.
1. Diagnòstic del teixit associatiu d’Albal i les seues percepcions socioambientals
Identificació de la realitat associativa d’Albal, tant des del punt de vista social com sistèmic. Identifiquem la necessitat d’impulsar l’associacionisme del municipi, així com d’ampliar la pregunta de la convocatòria més enllà de la mirada agroecològica i, finalment, la necessitat de dissenyar trobades i activitats entre les entitats.
Es crea un grup acordar de WhatsApp per iniciar la comunicació bidireccional, s’actualitza la llista d’associacions entorn la pregunta ‘Com t’agradaria Albal en 20173?’ i es programen sessions ‘3D Mapping’.
El conjunt d’esta activitat conforma la llista final de participants en la segona activitat.
Dirigit al teixit associatiu del municipi.
Seu de Del Camp a la Taula i de les diverses associacions participants.
2. Co-disseny junt amb el teixit associatiu de línies de treball per a la millora socioambiental del municipi
Disseny amb les associacions participants de l’estratègia per avançar cap al futur desitjat. Es treballa amb el mètode ‘3D Mapping’ sota preguntes relacionades amb l’energia, l’aigua, les zones verdes, l’educació i les festes.
Dirigit a associacions.
Seu de Del Camp a la Taula.
3. Disseny i formació en agroecologia dirigit a les associacions del municipi
L’associació Del Camp a la Taula ha liderat el projecte Albal Circular, enfocat en la gestió de residus orgànics a nivell local, involucrant a més de 400 persones i gestionant aproximadament 4 tones mensuals de residus orgànics. Este projecte, situat en el centre de compostatge comunitari de Tabacalera, ha sigut crucial per a abordar la problemàtica mediambiental en el municipi, que inclou l’erosió del sòl i la desertificació a causa de l’abandó agrícola i a l’ús de productes sintètics. Per a contrarestar aquesta situació, s’ha dissenyat una formació en agricultura orgànica de 25 hores, distribuïda en dues sessions teoricopràctiques, amb un enfocament en el compostatge, el cultiu sostenible i el maneig del sòl per a promoure la regeneració agrícola i millorar els serveis ecosistèmics.
Primera sessió 9 i 10 de desembre:
- Aprén a compostar a través dels nostres residus orgànics.
- Cultiu i reproducció de microorganismes.
- Preparació de l’abonament orgànic: Bocashi.
Segona sessió 16 i 17 de desembre:
- El cicle de la Matèria Orgànica.
- Disseny de l’hort orgànic.
- Manteniment de l’hort: Plagues i malalties.
Dirigit a les associacions del municipi
Hort ‘La Chandra’
4. Jornades Regeneratives Del Camp a la Taula
Els dies 1 i 2 de desembre es van dur a terme les 3es Jornades Regeneratives de Del Camp a la Taula, sota el tema “Comunitats Regeneradores”, amb l’objectiu de promoure l’associacionisme. L’esdeveniment es va celebrar a les instal·lacions del Bosc Mediterrani, amablement cedides per l’Ajuntament d’Albal, oferint un entorn natural adequat. Durant estos dos dies, es van realitzar diverses ponències centrades en l’agroecologia i la gestió de residus orgànics com a recurs. A més, es va organitzar una taula rodona amb la participació de diverses entitats destacades en el camp, la qual cosa va proporcionar un espai enriquidor per a l’intercanvi de coneixements i experiències en pro de la sostenibilitat i la regeneració ambiental.
Pots visualitzar els vídeos de les jornades al nostre canal de Youtube.
Dirigit a les associacions del municipi i la població en general.
Bosc Mediterrani d’Albal.
Aquests tallers i dinàmiques han sigut possibles gràcies al suport de la Generalitat Valenciana, a través de l’ordre de ‘subvencions destinades a les entitats ciutadanes de la Comunitat Valenciana, per a l’enfortiment de la participació ciutadana en l’àmbit de l’associacionisme’, resolt el 6 de juny de 2023.