'Sentint la naturalesa'
Itinerari ambientalObjectiu: Conéixer els diferents ecosistemes representatius del territori valencià a través dels diferents sentits. Una ruta als Bosc Mediterrani d’Albal adaptada a l’edat escolar.
Presentació
Del Camp a la Taula és una associació d’educació agroambiental que naix en 2012 i que té com a objectiu la formació i assessoria sobre espais verds sostenibles. Hem realitzat difusió i educació ambiental pràctica a través de cursos i tallers en universitats i escoles a Espanya i Llatinoamèrica. Hem dut a terme projectes d’agricultura ecològica i vida sostenible per a pares, mares i alumnat en col·legis. Fomentem la inserció mediambiental de les ciutats a través de l’aprenentatge des d’edats molt primerenques en el disseny i cultiu d’espais verds sostenibles, com els horts urbans, la gestió dels residus orgànics a través de les composteres, els jardins verticals i els terrats verds.
A l’itinerari ‘Sentint la naturalesa’ del Bosc Mediterrani d’Albal coneixerem els diferents ecosistemes i la flora que els componen, amb una mirada adaptada a l’edat escolar.
La manera de conéixer i descobrir la naturalesa de les i els més xicotets funciona de manera diferent a la dels adults, on l’experiència a través dels sentits juguen un paper fonamental. És per aquest motiu que el recorregut per cada recurs del Bosc Mediterrani es farà lligant els sentits a allò que es mostra i que volem conéixer; l’olor del romer, el so que es genera a la xopera, la vista amb les diferents tonalitats de flors, el tacte de l’escorça de la surera…
Descobrir la naturalesa d’aquesta manera ens permet no sols conéixer-la i identificar alguns dels seus elements, també es tracta d’atresorar l’experiència, fent-la pròpia per a millorar el nostre sentit de pertinença.
L’itinerari compta amb dos recursos principals: un ‘oasi de papallones’ i, especialment, els diferents ecosistemes del Bosc Mediterrani del nostre territori representats en el lloc. En aquest cas tractem d’identificar l’estímul a través dels sentits en cada element que els componen.
Itinerari dels sentits
La visita al Bosc Mediterrani es divideix en dues activitats o propostes. Una és la visita de l’espai de biodiversitat ‘La crisàlide – Oasi de papallones’. D’altra banda, farem un recorregut ‘silenciós’ pels diferents ecosistemes del Bosc Mediterrani.
La crisàlide – Oasi de papallones
Coneixerem un espai per al foment de la biodiversitat en el qual gaudirem, segons l’estació de l’any, dels diferents tipus de papallones que trobem en el nostre territori, així com la varietat de colors i espècies de plantes encarregades d’atraure a aquests meravellosos insectes, tan necessaris per a les seues activitats pol·linitzadores.
Itinerari silenciós
La nostra societat es troba tan lluny de la naturalesa que ens fan por els insectes, ens molesten els càntics dels ocells, tenim por al contacte amb les herbes i les plantes…
Hi ha un gran desconeixement del nostre entorn natural. Som ‘éssers urbans’, creats i modelats per a viure en entorns de formigó i asfalt.
Espais traçats amb esquadra i cartabó, amb individus preparats per a la producció i el consum.
Volem despertar la part humana que ens relaciona com un element més del conjunt de la Terra com un espai natural; som una peça més dels ecosistemes amb un poder de transformació immens. Hem produït grans ciutats, grans infraestructures (carreteres, embassaments, rompudes per a cultius…), fins i tot hem modificat els espais naturals amb introducció de noves espècies.
Amb aquesta activitat proposem un retrobament amb el nostre entorn natural mitjançant els nostres sentits: olfacte, oïda, gust, tacte i vista. Farem un recorregut pel bosc, en silenci (en la mesura que siga possible), amb la finalitat de detectar els sons i sorolls que ens envolten en un espai obert, el vent que mou les branques de les plantes, els insectes que volen al nostre voltant, l’aigua que cau per la bassa…
Olorar, quina és l’aroma que ens arriba? D’on ve? Tocar les plantes que ens impregnen de les seues essències com un perfum que es queda a la nostra pell… Tocar, sentir les diferents textures, més o menys agradables… Degustar, provar els fruits que ens proporciona el bosc, dolços, amargs… Definitivament, volem donar-li presència al nostre entorn, que està al nostre costat i no darrere d’una pantalla.
Com a complement de la visita podem proporcionar per a posteriorment treballar en classe materials didàctics.
Duració de l’itinerari: 3h.
Cap dubte? Vols més informació?
A través d’aquest formulari pots preguntar-nos el que vulgues. Amb total llibertat! No hi ha pregunta errònia!