Terra Barakah significa Terra ‘fèrtil’, ‘divina’ o amb ‘carisma’ en àrab. Un ‘bateig’ que ja marcava intencions, per a un sòl que una veïna d’Albal va disposar altruistament per a poder aplicar els principis de la permacultura.
Aquest hort naix com un projecte per l’observació, experimentació i enteniment dels processos biològics en relació amb el sistema de cultiu. Uns processos que ens permetran ensenyar, de manera teòrica i pràctica, cultivar plantes i produir aliments millorant, a la vegada, l’ecologia i serveis ambientals de l’espai cultivat.
Abordem, des de la permacultura, una alternativa tangible en el curt, medi i llarg termini que permeta revertir el continu procés de desertificació. Un procés perillós, íntimament relacionat amb el canvi climàtic però, sobretot, amb l’explotació del sòl de manera destructiva per part de les persones. Busquem alternatives a l’aplicació de pràctiques agrícoles que ignoren el coneixement dels cicles ecològics, fent una gestió ineficient del sòl que, amb finalitats només econòmiques, ens du a la pèrdua continua de fertilitat i biodiversitat dels sòls a escala global.
El terra, com a conjunt viu, requereix el restabliment dels seus cicles nutritius que, a la vegada, procuren la vida sobre aquesta. És per això que al Terra Barakah crearem un ‘llibre en blanc’ de pràctiques i processos per a la regeneració del sòl, sempre mitjançant mètodes naturals a l’abast de qualsevol persona o col·lectiu.
Així, aquests objectius inclouen la difusió d’aquest coneixement per a la seua posterior aplicació a nous espais que, encara amb característiques diferents, tenen una necessitat comuna: reconnectar amb el terra.
L’hort Terra Barakah no pretenia ser un projecte aïllat ni individual, ja que reconeguem la necessitat de relacionar-se amb persones amb projectes o inquietuds similars. Una porta d’entrada a diferents coneixements que milloren el concepte global d’entendre i actuar en l’agricultura, amb una visió de responsabilitat cap a la natura i la vida.
Aquest projecte va servir de ‘catapulta’ per altres, sent els principals Albal Circular i, encara en procés de construcció, els futurs ‘Horts Biosocials d’Albal’.